در اینجا راجع به آغوز و اهمیت آن صحبت میکنیم

آغوز چیست و اهمیت آن برای مادر و نوزاد کدام است ؟

شیر مادر که بلافاصله پس از تولد نوزاد شروع به ترشح خواهد کرد، همواره یک ترکیب ثابت نخواهد داشت. بسته به نیاز کودک، با توجه به زمان تولد و تحت شرایط مختلف شیر مادر را از نظر ترکیبات و مواد مغذی به سه مرحله تقسیم می‌کنند:

  1. شیر آغوز مادر که از زمان تولد تا روز 4 یا 5 پس از تولد ترشح می‌شود.
  2. وارد شدن به مرحله شیر رسیده یا Foremilk که حدوداً روز 5 تا 10 ترشح می‌شود.
  3. و شیر رسیده یا Hindmilk که از روز 10 زایمان به بعد ترشح خواهد شد.

    آغوز و اهمیت آن
    آغوز و اهمیت آن

در این میان شیر آغوز مادر با داشتن بیشترین میزان پروتئین و ترکیبات آنتی اکسیدان، عامل ایجاد ایمنی و مقاومت در بدن نوزاد است.

 

چرا بر تغذیه نوزاد با آغوز تاکید می شود؟

ه طور کلی، کلستروم حاوی ترکیبات زیست فعالی است که نقش مؤثری در رشد مخاط روده و رشد طبیعی سیستم ایمنی داشته و مانند سپری محافظ روی پرزهای روده را پوشانده و سدی در برابر عفونت ها، آلودگی‌های موجود در محیط خارجی رحم و عوامل بیماری زا ایجاد می‌کند.

 

جدول ارزش غذایی شیر آغوز مادر

ردیف ماده مغذی مقدار در 100 میلی لیتر
1 انرژی 6/53 کالری
2 کربوهیدرات (لاکتوز اولیه) 6/5 گرم
3 چربی 2/2 گرم
4 پروتئین 5/2 گرم
5 فاکتور‌های ایمنی شامل: لاکتوفرین، IgA، IgG، و IgM 37/719 میلی گرم

میزان بتا کاروتن موجود در شیر ماک در حدود 10 برابر بیشتر از شیر ترشح شده در روزهای بعدی است. همین میزان بالای بتا کاروتن نیز عامل رنگ زرد شیر آغوز می‌شود. به علاوه میزان ویتامین‌های E و Zinc نیز در این شیر اولیه بسیار بیشتر است!

علت اهمیت شیر آغوز مادر برای نوزاد

آغوز منبع غنی ایمونوگلوبین (Ig) ، پپتید‌های ضد میکروب مثل لاکتوفرین و لاکتوپراکسیداز و همچنین مولکول‌های فعال زیستی شامل فاکتورهای رشد است. این ترکیبات که نقش مهمی در تغذیه کامل، رشد کافی و تکامل نوزاد ایفا می‌کنند، به عنوان اولین واکسن نیز شناخته می‌شوند؛ زیرا باعث افزایش سطح ایمنی شده و سیستم گوارش نوزاد را در مقابل میکروب‌ها و عوامل بیماری زا مقاوم خواهد کرد.

شیر آغوز با داشتن پروتئین و مواد ضد میکروبی بیشتر، نیاز‌های تغذیه‌ای اساسی نوزاد از جمله تأمین کلسیم، ویتامین A، آهن، ویتامین و انرژی را برآورده کرده و بدن او را در برابر هجوم عفونت‌های تنفسی، انگل ها، انواع باکتری، ویروس، قارچ، میکروارگانیسم‌ها و مواد شیمیایی محافظت می‌کند. به همین دلیل مصرف این شیر اولیه به خصوص برای نوزادان LBW (زودرس) حیاتی بوده و در غیاب سیستم دفاعی و ایمنی رشد یافته، نارسایی‌های سیستم گوارش، عروق، اعصاب، کلیه و… با مقاوم کردن بدن نوزاد، جلو ابتلای او به بیماری‌های خطرناک و حتی مرگ را خواهد گرفت.

شیر آغوز مادر تا چند روز است؟

ترکیبات شیر مادر بنا بر نیاز‌های غذایی و ایمونولوژیک کودک، از ابتدای تولد تا پایان دوران شیردهی تغییرات فراوانی خواهد داشت و همین نکته باعث شده، میزان مواد مغذی و ترکیبات شیر از مادری به مادر دیگر نیز متفاوت باشد. این نکته درمورد شیر اولیه یا کلستروم نیز وجود دارد. به این صورت که معمولاً برای نوزادانی که به موقع متولد شده اند، ترشح آغوز از زمان تولد تا حدود 5-7 روز ادامه خواهد داشت؛ این در حالی است که ترشح آغوز برای نوزادان زودرس، از ابتدای تولد تا حدود 15-21 روز ادامه می‌یابد تا شرایط را برای تکامل نوزاد فراهم کند. به طور میانگین حجم شیر آغوز مادر 20-2 میلی لیتر خواهد بود که برای هر نوزاد بنا به شرایط و نیاز‌های او، به میزان متفاوتی تشرح خواهد شد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *